Det kolde vintervejr er ved at være ovre, og det betyder, at vinterfrakkerne for en tid hænges tilbage i skabet til fordel for diverse overgangsjakker. En klassiker, når det kommer til jakker, er læderjakken. Den kombinerer anvendeligt design og lækker kvalitet med et cool udtryk. Lige netop den kombination har vist sig at være et hit hos de fleste. Går du og overvejer at investere i en læderjakke? Så læs med her, hvor vi guider dig til at vælge den helt rette af slagsen.

En klassiker der holder

Læderjakken så dagens lys i 1918, hvor den blev brugt af tyske kamppiloter under 1. verdenskrig. Ti år senere, i 1928, designede Irving Schott den første motorcykeljakke for Harley Davidson og den dag i dag er  Schott NYC kendt for dets læderjakker. Gennem 50’erne og 60’erne blev læderjakken symbolet på de unges modkultur, mens den i løbet af 1970’erne ændrede udseende og her blev ruskindsudgaven med frynser hippiernes foretrukne jakke. De kommende to årtier skiftede den igen form og tog punkkulturen og nitterne til sig og i løbet af 90’erne indtog det slidte grunge look modebilledet og læderjakken.

I dag en læderjakken en vaskeægte klassiker. Og som følge heraf findes den populære jakke i forskellige styles. Her bliver historien gang på gang genoplivet og fortolket på ny vis.

Hvilken stil er du til?

Igennem tiden har der været mange forskellige slags læderjakker fremme i modebilledet. Derfor kan det være svært at vide, hvilken stil der passer bedst til en. Vi vil gerne hjælpe dig lidt på vej og har udvalgt tre styles, som næsten altid er aktuelle: Bikerlæderjakken, den klassiske læderjakke og den farvede læderjakke.

Bikeren

Bikerjakken er kendetegnet ved et kraftigt læder, den markante skrå lynlås, en klassisk krave og et generelt råt udtryk. Det ’rå’ islæt kan komme til udtryk igennem flere lynlåsdetaljer, nitter eller markante knapper og måske et bælte langs jakkens kant. Det er jakken, der kommer til sin ret matchet med et enkelt outfit bestående af jeans og en lækker t-shirt.

Den klassiske

Hvor bikeren er iøjnefaldende, er den klassiske simpel og et sikkert valg for langt de fleste. Den genkender du på et lidt lettere læder, en lige lynlås og den enkelte kinakrave. Den klassiske jakke kan bruges til det meste, og kan derfor styles med alt lige fra din sorte herrebukser til den mønstrede kjole.

Den farved

Læderjakker fås i alle farver. Det er jakken, der pepper et outfit op og som går godt i spænd med de mørke og afdæmpede farver, der symboliserer skandinavisk minimalisme. En postkasse rød læderjakke virker måske en anelse vovet, men det spicer et ellers stort outfit op. Vælger du iblandt nude-nuancerne og tilmed en ruskindsudgave tilføjer du lidt afslappet boheme til din stil.

Pas godt på din læderjakke

En læderjakke er ofte en dyrere fornøjelse. Derfor er det også vigtigt, at du passer godt på din nye investering. I Danmark er en regnbyge eller to ikke til at undgå og en læderjakke vil derfor på et tidspunkt blive udsat for vand. Her er det vigtigt, at man ikke lægger den til tørre på radiatoren eller andre varme steder. Det kan læderet ikke tåle. Og så er læderfedt et rigtig godt plejemiddel. Ligesom lædersko har brug for en behandling i ny og næ for at bibeholde den smørbløde følelse, har læderjakker lige så.

Husk også når du køber jakken, at læder giver sig og derfor med tiden vil få et mere ’loose-fit’. Heldigvis bliver læderjakker af god kvalitet kun flottere, når de er blevet brugt og det er altså et item, man kan have i mange år – hvis man vel og mærke husker at passe ordentlig på den.