Hvilket garn skal du strikke din sweater eller karklud med?

Hvis du er vild med at strikke eller gerne vil i gang med at strikke oftere end nu, er garn og strikkepinde de vigtigste ingredienser i din fritid. Strikkepinde findes i forskellige styrker, størrelser og materialer, men de er nogenlunde lette at finde rundt imellem. Garn er straks noget helt andet. Der er utroligt meget forskelligt.

Strik karklude af bomuld

Garn af plantefibre er både godt for miljøet og ofte af høj kvalitet. Bomuldsgarn er en af de mange plantefibergarner – find bomuldsgarn i mange kvaliteter. Bomuldsgarn er kendt for at være et usandsynligt blødt materiale, men desværre har det også en tendens til at krympe i tørretumbleren. Derfor er det typisk en god idé i butikker at købe bomuldstøj en størrelse større end ellers. Når man strikker med bomuldsgarn, kan man derfor også tage hensyn til krympetendensen og lave et krympetillæg. Det er dog kun en nødvendighed, hvis meningen er at komme værket en tur i tørretumbleren senere. Bomuldsgarn er optimalt, hvis der skal strikkes bl.a. karklude. Det er nemlig yderst velfungerende, når det kommer til at suge vand. Desuden kan bomuldskarklude nemt erstatte engangsklude for eksempel, fordi de både er mindst lige så gode til formålet og samtidig er bedre for miljøet. De kan jo genbruges og indeholder ikke plastik.

Andre garntyper

Andet plantefibergarn end bomuldsgarn er garn med viskose, hør-, hamp-, bambus- og brændenældegarn. De fire sidstnævnte garntyper vil have en kølig effekt, når man bærer dem. De vil også udvide sig ved brug, men det løses ved blot at vaske dem igen. Derefter er de atter så gode som nye. Viskosegarn er som regel produceret af bambus eller træfibre. Det vil kunne give tyngde i strikket. Hvis du hælder mere til at kombinere garnerne, fås også blandede garner, hvori der både er for eksempel bomuldsgarn og viskosegarn.