Pas godt på dine tænder og undgå dyre tandlægeregninger

Det kan hurtigt blive en ubehagelig fornøjelse, når man ikke passer godt på sine tænder. Det kan nemlig føre mange smerter og dyre tandlægebesøg med sig. Der er dog meget, du kan gøre for at undgå (mange af) de helt store tandbehandlinger – og det handler altså om at du passer godt på dine tænder hver eneste dag. Vi kommer her med vores bedste råd til, hvordan du holder dine tænder sunde i dagligdagen.

Børst tænderne dagligt

Du bør børste dine tænder dagligt – faktisk hele to gange om dagen og gerne to minutter ad gangen. Ideelt bør du gøre det som det første når du er stået op og som det sidste inden du går i seng. Vi anbefaler også, at du bruger en blød tandbørste, så du ikke er for hård ved dit tandkød, når du børster tænder – og så bør du også børste i cirkelbevægelser, så du ikke slider alt for meget på tandens emalje.

Brug tandtråd regelmæssigt

Tandbørsten kan ikke komme ind over alt – og du bør derfor supplere tandbørstningen med tandtråd. Ideelt bør du gøre det hver eneste dag for at fange alle de madrester, som tandbørsten ikke kan komme til livs. Hvis du dog ikke kan huske på det hver eneste dag, bør du som minimum bruge tandtråd 2-3 gange om ugen.

Undgå for meget sukker

Sukker er fjenden for dine tænder. Selvom det kan være svært at undgå sukker helt, så bør du altså skære ned på, hvor meget sukker, du indtager. Det er nemlig den største synder i forhold til at du udvikler huller i tænderne. Når du alligevel indtager sukkerholdige mad- og drikkevarer, bør du huske at skylle munden med vand efterfølgende. På den måde undgår du at dine tænder ligger i et sukkerbad i flere timer ad gangen.

Husk tandeftersyn

Ligesom din bil har brug for at komme til serviceeftersyn regelmæssigt, så har dine tænder også brug for at komme forbi tandlægen regelmæssigt. Det er simpelthen for at se, om alt er som det skal være – og så kan et tandeftersyn selvfølgelig også klarlægge nogle begyndende problemer, som du kan gøre noget ved, inden det går galt (og bliver helt vildt dyrt at gøre noget ved). Hvad regelmæssigt er for lige netop dig, kan vi desværre ikke sige. Normalt ligger det i tidslejet hver halve år til hvert andet år, men den snak bør du tage med din tandlæge.